Aandacht maakt alles mooier

By 7 mei 2018Geen categorie

Aandacht maakt alles mooier…:)

Laatst heb ik een filmpje gepost waarin mensen werd gevraagd of ze een mobiele telefoon zouden willen hebben en hiermee dus altijd bereikbaar zouden zijn…?!

Voor de duidelijkheid; het filmpje was in 1999 opgenomen…

De geïnterviewden vonden het meestal maar een absurd idee; totaal overbodig om altijd bereikbaar te zijn; want dan ging de aandacht altijd naar “dat ding” en had je geen oog meer voor alles om je heen.

In deze tijd is de mobiele telefoon niet meer weg te denken en het “altijd bereikbaar” zijn is de norm geworden. Op zich niets mis mee: zoals Johan Cruijff altijd zei : ‘elk nadeel heb z’n voordeel”.

Wat wel zorgelijk is dat onze aandacht zich nu eenmaal maar op 1 ding kan richten (ja, ik weet het, vrouwen claimen altijd multitaskers te zijn, maar eerlijk gezegd bestaat dit niet)!!!

Sterker nog; multitasken is stom; richt je aandacht en focus je liever op 1 ding. Dan ben je productiever en effectiever.

Ons brein raakt namelijk overprikkeld als we onze aandacht (proberen) de verdelen; hier is ons brein niet op ingesteld. Uit onderzoek is gebleken dat als je aandacht steeds wordt onderbroken door e-mails en appjes, je slechter in staat bent informatie te onthouden (Stanford University). Daarnaast zorgt dit soort afleiding ervoor dat je minder goed van taak kunt wisselen (iets wat dus voor multitasken wordt aangezien; het snel switchen van taken : ). En juist dit frequente switchen is iets wat schadelijk is voor het brein; je hersenen zijn dan steeds moeilijker in staat om je ergens op te focussen.

Reden genoeg om dus weer met volle aandacht bij je taak te zijn en eens niet scrollen op Facebook en tegelijkertijd je boterham opeten of de hond uitlaten terwijl je aan het appen bent…aandacht maakt alles mooier, volgens een Zweedse meubelgigant…probeer het maar : )

Leave a Reply