Het Oordeel

By 2 december 2017Geen categorie

We hebben allemaal oordelen; over onszelf en (vooral) over anderen. Oordelen zijn geen waarheden.

Oordelen komen vaak voort uit (belemmerende) overtuigingen, die hun oorsprong vinden in het gezin of familie waarin je bent opgegroeid.

Mijn overtuigingen waren dat ik nooit goed genoeg was; het kon altijd beter en hier streefde ik ook naar.

Dit was niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, vooral in de puberteit kon ik dwars zijn, maar tegelijkertijd wilde ik graag voldoen aan de eisen die mijn ouders aan me stelde. Zo had ik op mijn 16e een vriendje die, vooral mijn vaders,  goedkeuring niet kon wegdragen. We waren helemaal verliefd op elkaar. Echter; omdat ik de druk van mijn ouders niet meer aankon, heb ik het met hem uitgemaakt; tot groot verdriet van die jongen en mijzelf. Ik wilde zo graag dat mijn ouders van mij zouden houden, dat ik het met hem uitmaakte. Nu ik zelf moeder ben, realiseer ik me dat liefde voor een kind onvoorwaardelijk is. Tuurlijk zouden mijn ouders ook nog van mij houden als ik mijn verkering zou voortzetten, alleen voelde ik dat destijds niet. Ik confirmeerde mij aan hun wensen. Later, toen ik volwassen werd, heeft deze trend zich doorgezet; ik paste mij aan en wilde aan ieders wens voldoen. Tot het niet meer ging……………………………………….en ik mezelf wilde worden………….maar wie was ik dan eigenlijk ????????????????? Door zo lang verschillende rollen gespeeld te hebben, dochter, student, vriendin, vrouw, moeder, buurvrouw, hulpverlener, etc….wist ik eigenlijk niet goed meer wie ik was.

De situatie waarin ik terecht was gekomen, was het resultaat van jarenlang over mijn eigen grenzen gaan (sterker nog, ik wist vaak niet waar deze grens lag…) en aan bepaalde verwachtingen voldoen die “de buitenwereld” aan mij stelde. Van studie naar studie, van baan naar baan. Nooit achterom kijken, altijd vooruit. Tot alles tot stilstand kwam….

Hierdoor werd ik gedwongen om naar mijn belemmerende overtuigingen te kijken en mijn oordelen, en dan vooral over die over mezelf, opnieuw te evalueren.

Hoe oordeel jij over jezelf?

 

 

Leave a Reply