Schuldgevoel…

By 15 maart 2018Geen categorie

Met name vrouwen gaan gebukt onder schuldgevoelens; voornamelijk schuldgevoelens over het gevoel je kind te kort doen als je werkende moeder bent, staat op nummer 1. Werkende moeders vinden dat ze hun kinderen te weinig zien en vinden het moeilijk hun kinderen naar de opvang te brengen.

Maar wat is schuldgevoel eigenlijk en waar “dient” het voor? Vroeger had schuldgevoel vaker te maken met “het overtreden” van iets; bijvoorbeeld met betrekking tot religieuze of seksuele normen. Tegenwoordig voelen we ons vaak schuldig over sociale interacties; je hebt iets gedaan of nagelaten waardoor een ander (in jouw ogen) benadeeld wordt. Wij leven in een zgn. “schuldcultuur” versus de “schaamtecultuur”. In onze cultuur gaat het om de schuldvraag. Schaamte is het gevoel dat je zelf faalt, terwijl schuld meer gaat over je gedrag.

Als je het zo bekijkt is schuld dus een constructieve emotie. Schuldgevoel dient om relaties te beschermen en te versterken. Het heeft dus zeker een voordeel; mensen die zich regelmatig schuldig voelen zijn beter aangepast en hebben meer verantwoordelijkheidsgevoel dan mensen die dit niet doen. Als je dit weet is het dus ook een positieve eigenschap; psychopaten hebben geen schuldgevoel namelijk……Wees dus niet te streng voor jezelf en bedenk dat deze gevoelens erbij horen:)

Leave a Reply